Tuesday 25 November 2008

Nekaj kratkih misli o krizi

Danes folk govori o ’finančnih storitvah’ - ki jih organizira/ponuja takoimenovan finančni sektor, razne korporacije. Slednje ponavadi nudijo svetovanje ob naložbah, posojanju kreditov (kam vlagati, za koliko casa, možnosti fluktuacije devznih tečajev, analiza trga predvsem v smislu projekcij...). Ce so korporacije večje pa ponujajo tudi možnost kreditov/posojil z različnimi garancijami, obrestnimi merami, ki so fleskibilnejši, ali pa vključujejo različne stopnje - to bi lahko imenovali finančni (...)

Monday 24 November 2008

One Big Heretic Union

Mislim, da je kriza dobrodošla, saj nam je pokazala kam pelje špekulativno egoistično naravnana politika, ki smo ji bili priča v zadnjih letih - desetletjih.. Prekerni, migranti, nevidni, izključeni in brezposelni Evrope ter vseh kontinentov imamo priložnost, da krizo skanaliziramo v grajenje naslednje faze solidarnostnih, vključevalnih, svobodnih, trajnostnih in radostnih struktur. Taksnih, ki bodo sindikalizirale naše želje in potrebe v "one big heretic union" in prerasle okvirje klasičnih (...)

Monday 24 November 2008

Kriza je stvar gospodarjev, naj jo rešujejo sami

Vsak dan gledamo, beremo in poslušamo o finančni krizi, ki je postala gospodarska. Poznani obrazi, ki predstavljajo zimzelene sile upravljanja z izkoriščanjem, izključevanjem in brzdanjem naših želja in potreb, so na tem, da iznajdejo novo, inventivno formulo reševanja krize: vzajemno popuščanje, socialni dialog, sprejetje odgovornosti in discipliniranje svojih interesnih območij. Na eni strani se bodo morali malo žrtvovati menedžerji in lastniki kapitala, na drugi pa delavci – da bi ponovno vzpostavili (...)

Wednesday 19 November 2008

Dokumenti IWW (Nevidljivi radnici svijeta, Невидимые рабочие мира, Nevidni delavci sveta)

Po skoraj enem letu delovanja v paralelnem svetu delavcev sveta, ki ni aktivistična mreža z mailing listami, civilna družba s svojimi institucijami ali svet medijskega spektakla, objavljamo dokumente delovanja biosindikalistične iniciative IWW (Invisible Workers of the World, Nevidljivi radnici svijeta, Невидимые рабочие мира, Nevidni delavci sveta). Razlogov za objavo je več. Po skoraj enoletnem intenzivnem aktivističnem raziskovanju mislimo, da imamo vpogled v celoto življenjskih pogojev delavcev sveta. V teh (...)

Thursday 6 November 2008

Ne bomo plačali njihove krize!

Finančna kriza, ki je izbruhnila v ZDA, je strukturna kriza sistema. Tistega, ki od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja sloni na finančnih špekulacijah, privatizaciji družbene blaginje in vojno policijskih intervencijah. Skrajno ignorantsko bi bilo trditi, da se je kriza neoliberalizma začela šele sedaj. Njegov vzpon in razvoj je od samega začetka kritičen. V zadnjih dvajsetih letih smo spremljali številne epizode uporov in gradnje alternativ proti četrti svetovni vojni, kot so ta sistem (...)

Wednesday 5 November 2008

Skupščina gibanj "Ne bomo plačali njihove krize!" (poziv)

Kdaj: v četrtek, 27. novembra, ob 18. uri Kje: v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72 Finančna kriza, ki je izbruhnila v ZDA, je postala globalna in je strukturna. Je kriza komande finančne globalizacije. Krizni menedžment, ki nastaja, predvideva, da bo krizo plačala globalna produktivna multituda, tisti torej, ki jih v režimu neoliberalne globalizacije razlašča taista komanda, ki je sedaj v krizi. Kriza pa je tudi priložnost, saj nujno vodi v nov zagon delavskih in družbenih bojev. Zavreči je (...)

Sunday 5 October 2008

Predavanje o Louisu Adamiču

Vabljeni na predavanje o aktualnosti Louisa Adamiča. Andrea Olivieri bo predstavil rezultate svojega študija o pomembni osebnosti zgodovine delavskega gibanja in migracij. Predavanje bo v angleščini in konsekutivno prevajano v transnacionalni jezik SC Rog. V torek 7. oktobra ob 18.30 v SC Rog. Evviva il creolismo e la liberta! Louis Adamic emigrated to the United States when he was fifteen, in 1913, leaving from Grosuplje, his native slovenian village. In America he lived the life of (...)

Friday 3 October 2008

Komunike IWW (Odgovor na stališča Lidije Jerkič iz SKEI)

Lidija Jerkič je na tiskovni konferenci ZSSS z dne osmega septembra spregovorila o vprašanju migrantskih delavcev (celotna izjava). Ob tem je izpričala nekatera temeljna nerazumevanja tega vprašanja, ki pogosto botrujejo sindikalnim stališčem in praksam. V IWW smo se odločili, da kritično pretehtamo stališča predsednice SKEI, da razkrijemo njihovo nekonsistentnost in pokažemo na napačne predpostavke, ki že predolgo vztrajajo v določenem sindikalno organiziranem delu delavskega gibanja. Namen naše (...)

Thursday 28 August 2008

Heterogenost globalnega prostora kapitalizma in lateralni prostori proizvodnje

Seminar v okviru projekta Uninomada (v sodelovanju med društvom Politični laboratorij, založbo Sophia ter Teorijo in prakso): Heterogenost globalnega prostora kapitalizma Lateralni prostori proizvodnje (migracije, delo, rasizem) Diskurzi globalizacije se pogosto osredotočajo na globalizacijo kot nezaustavljivo silo homogenizacije - trgov, kultur, političnih sistemov. Ideologija globalizma podpira to videnje z vpisovanjem heterogenih procesov na tabulo raso prostega trga s prosto delovno silo. (...)

Thursday 28 August 2008

Spremljevalni filmski program konference EASA (25. in 30.8 v SC Rog)

Ponedeljek, 25. avgust 2008 15.30 – 18.00, v Socialnem centru Rog Afriški živi pesek Projekcije dokumentarnih filmov: Adamo Amadou: Ko se nomadi ustalijo/ When Nomads Settle (50’) Ya-Hsuan Huang: Skozi Negev/ Through the Negev (18’) Jason Price: Profesor/ The Professor (25’) Ogledu filmov bo sledila diskusija z afrikanisti in predstavniki Afriškega centra, ki jo bo vodila Anuša Pisanec. 18.30 – 20.30, v Slovenskem etnografskem muzeju Slovenija: zgodbe z zahodnega roba Projekcije (...)

... | 350 | 360 | 370 | 380 | 390 | 400 | 410 | 420 | 430 |...

Nismo blago v rokah bank in politikov. Smo revolucija 15o.

Medtem ko elite iščejo rešitelje interesov bank in vladavine finančnega kapitalizma, po Evropi, na obeh straneh Sredozemskega morja in povsod po svetu rojimo v pripravah na 15. oktober.

Naše potrebe in želje so pravice, ne surovina za bogatenje bank. Naše življenje je predragoceno, da bi se žrtvovali za peščico bogatašev. Naša generacija se ne misli sprijazniti s krajo prihodnosti.

Stop ACTA - Hack the WorldZaustavimo ACTO in vazalski politični razred, ki je izvajalec razlaščevalskih ukrepov korporacij in finančnih trgov. Protest pa ni dovolj. V naslednjih mesecih bo treba zaustaviti ratifikacijo sporazuma v slovenskem in evropskem parlamentu. Tudi zaustavitev ratifikacije ni dovolj. Branjenje skupnega pred privatnim prilaščanjem in njegovo širjenje moramo prenesti na vse domene naših življenj. Boj proti privatnemu prilaščanju skupnega v digitalnem svetu daje številne komunikacijske, tehnološke, pravne in politične inovacije. Premislimo in aplicirajmo jih v kontekstu izziva gradnje skupne blaginje v času (...)
Living Democracy - Živa demokracijaGibanje #150 vzpostavlja nove javne prostore upiranja diktatom finančnega kapitalizma in gradnje alternative predstavniški politiki. Živa demokracija - Living Democracy je delavnica gibanja #15o. Na delavnici razvijamo idejo direktne demokracije v kontekstu propada neoliberalnega projekta evropske integracije, vzponov populizmov, ki vsiljujejo tiranijo večine in na osnovi študija praks direktne demokracije v globalnih gibanjih kot so #15o ter #Occupy. Izhodiščna vprašanja, ki smo si jih zastavili: 1. Lahko evropska globalna generacija proizvajalcev družbenega bogastva, ki se sooča s politikami (...)

SC Rog s.p.p. obvešča

25 May 2021
Proba
8 September 2014
Predstava o izbrisu "25.671" v Tovarni Rog
16 decembar 2013
Zagon komunal.org

Izpostavljamo

Radijska oddaja IWW in SC Rog na Radiu Študent

Vse (sve) radijske oddaje (emisije) Viza za budućnost

ČE JE MESTO LEPO, ŠE NE POMENI, DA SE IMAJO V NJEMU VSI FAJN Mestna občina Ljubljana je v teh dneh vprašanje prenove bivše tovarne Rog ponovno potisnila v ospredje. Razlog za to je, da se je po več neuspešnih razpisih za javno-zasebno partnerstvo, ki niso pritegnili nobenega investitorja, odločila prenovo izpeljati sama. Gradnje Centra sodobne umetnosti Rog oz. Centra Rog, v katerega izvedljivost in uspešnost so podvomili tudi mednarodni strokovnjaki, se namerava lotiti junija 2014, navkljub temu, (...)

Navigacija