Tuesday 27 January 2009

Mednarodna razprava Na meji/Na granici (vsebina in program)

... oziroma ali je možno vzpostavljati čezmejne postnacionalne skupnosti na prostoru, ki ga bistveno določajo in sooblikujejo nacionalne meje ter schengenski režim? Kje in kdaj: Petek 30/01/09, ob 11.00 na FDV, Bezigrad Sobota 31/01/09, ob 12.00 v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72 Petek, 30. januarja, na FDV (Kardeljeva ploščad 5) med 11. in 17. uro Sobota, 31. januarja, v Socialnem centru Rog (Trubarjeva 72) med 12. in 18. uro Položaj delavcev migrantov v Republiki Sloveniji je le eden od (...)

Wednesday 21 January 2009

Teme in hipoteze diskusij na Europe Insurgent / Vstajniška Evropa

Srečanje Uninomada: EUROPE INSURGENT / VSTAJNIŠKA EVROPA Upori prekernih, študentov in migrantov v Evropi velike recesije Petek, 23. januarja, na FDV (Kardeljeva ploščad 5) ob 14. uri Sobota, 24. januarja, v Socialnem centru Rog (Trubarjeva 72) ob 15. uri O pojavnih oblikah krize v različnih evropskih okoljih in o konstituirajoči moči uporov in gibanj v Evropi bodo na dvodnevnem seminarju v okviru projekta Uninomada razpravljali številni teoretiki/čarke in aktivisti/ke, ki prihajajo iz: Malmoe, (...)

Tuesday 20 January 2009

VSTAJNIŠKA EVROPA / EUROPE INSURGENT - Upori prekernih, študentov in migrantov v Evropi velike recesije

Petek, 23. januarja, na FDV (Kardeljeva ploščad 5) ob 14. uri Sobota, 24. januarja, v Socialnem centru Rog (Trubarjeva 72) ob 15. uri Evropa, kot tudi ves svet, je v veliki gospodarski krizi, ki je pravzaprav kriza vladavine kapitala. Da bi jo restavrirale, so se elite odločile, da bodo krizo plačali proizvajalci družbenega bogastva. Zato so začele z napadi na dohodek in pravice. Ti napadi sprožajo množične upore, katerih skupno geslo je: “Ne bomo plačali njihove krize!” Nedavni protesti, ki jih (...)

Saturday 17 January 2009

Izjava SC Rog na manifestaciji proti invaziji na Gazo

Ostro obsojamo slovensko vlado, ki noče obsoditi izraelske agresije na Gazo. Vsi poskusi relativiziranja krivde države Izrael in pripisovanja dela krivde za masaker v Gazi na žrtve, pričajo o zločinskem cinizmu. Resnica je, da Izrael še vedno okupira palestinska območja, kar je v nasprotju z resolucijami OZN, dejstvo je, da sistematično uničuje palestinske politične in civilne institucije in s tem preprečuje izvršitev pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe, dejstvo je, da izvaja totalno blokado (...)

Tuesday 23 December 2008

IWW in SC Rog nasprotujeta novi uredbi o kvoti delovnih dovoljenj za tuje delavce

Ekonomsko socialni svet je na seji 19. decembra 2008 potrdil predlog Direktorata za trg dela in zaposlovanje (MDDSZ), v katerem Vladi predlaga, da za prihodnje leto (2009) določi bistveno manjšo kvoto delovnih dovoljenj za tuje delavce, kot jo je Vlada določila lansko leto. S tem Vladi logično predlaga, da odstopi od trenda povečevanja letne kvote delovnih dovoljenj za tuje delavce, ki ga je bilo do sedaj zaznati iz Uredb, ki jih je Vlada sprejela v preteklih letih. Predlog ESS predvideva (...)

Wednesday 17 December 2008

Izhodišča in zahteve IWW (Nevidni delavci sveta)

Nevidni delavci sveta na osnovi skupnega zavzemanja za izboljšanje življenjskih pogojev delavcev sveta – v okviru radijske oddaje delavcev za delavce Viza za budućnost, aktivističnega raziskovanja pogojev življenja in dela, ki jo skupaj izvajajo delavci/ke, aktivisti/ke Socialnega centra Rog, študenti/ke, univerzitetni raziskovalci/ke , in v okviru drugih različnih aktivnosti IWW – predlagamo skupen boj na osnovi naslednjih izhodišč in zahtev: 1. Različni statusi (napoteni delavec, sezonski delavec, (...)

Tuesday 16 December 2008

»Kritična znanost ali kriza znanosti?« Simpozij ob 35. obletnici Časopisa za kritiko znanosti

»Kritična znanost ali kriza znanosti?« Simpozij ob 35. obletnici Časopisa za kritiko znanosti Petek, 19. decembra ob 18ih v Socialnem centru Rog, Truberjeva 72 Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo vabi na okroglo mizo Podobno kot drugod tudi evropska znanstvena politika vse bolj izpodriva in preprečuje nastanek kritične misli in s tem razvoj alternativnih konceptov, rešitev in praks. Sodobni trendi znanstvene politike kažejo, da si oblast znanost zamišlja kot (...)

Tuesday 16 December 2008

Pobuda IWW županu MOL Jankoviću

Zoranu Jankoviću, županu Mestne občine Ljubljana Ljubljana, 14. december 2008 Spoštovani g. župan! Nevidni delavci sveta (IWW) smo avtonomna iniciativa za novo delavsko gibanje. Pred nekaj dnevi je naš komaj petindvajsetletni tovariš tragično umrl na gradbišču Vegrada »Celovški dvori«. Umrl je na gradbišču, na katerem rastejo stanovanjski bloki, v katerih ste se v imenu MOL nedavno odločili kupiti stanovanja. V IWW že dolgo raziskujemo, kakšen je položaj delavcev sveta (oz. kot se jih običajno (...)

Friday 28 November 2008

Sistem izkoriščanja delavcev sveta

v polni velikosti...


Thursday 27 November 2008

Participacija na dobičku: delavcem ali lastnikom

Medtem ko je svet zabredel v finančno in zdaj še gospodarsko recesijo, novi vladarji Slovenije razpravljajo o tem, ali naj uzakonijo obvezno udeležbo delavcev pri dobičku. Čeprav številne raziskave ugotavljajo heterogene pozitivne učinke takšne uvedbe na poslovno uspešnost podjetij, se zanimiv spor odvija med tistimi, ki verjamejo, da bi uzakonitev obvezne udeležbe pomenila nedopusten poseg v zasebno lastnino nad kapitalom, ter tistimi, ki zaradi rapidnega večanja teže človeške dodane vrednosti v (...)

... | 340 | 350 | 360 | 370 | 380 | 390 | 400 | 410 | 420 |...

Nismo blago v rokah bank in politikov. Smo revolucija 15o.

Medtem ko elite iščejo rešitelje interesov bank in vladavine finančnega kapitalizma, po Evropi, na obeh straneh Sredozemskega morja in povsod po svetu rojimo v pripravah na 15. oktober.

Naše potrebe in želje so pravice, ne surovina za bogatenje bank. Naše življenje je predragoceno, da bi se žrtvovali za peščico bogatašev. Naša generacija se ne misli sprijazniti s krajo prihodnosti.

Stop ACTA - Hack the WorldZaustavimo ACTO in vazalski politični razred, ki je izvajalec razlaščevalskih ukrepov korporacij in finančnih trgov. Protest pa ni dovolj. V naslednjih mesecih bo treba zaustaviti ratifikacijo sporazuma v slovenskem in evropskem parlamentu. Tudi zaustavitev ratifikacije ni dovolj. Branjenje skupnega pred privatnim prilaščanjem in njegovo širjenje moramo prenesti na vse domene naših življenj. Boj proti privatnemu prilaščanju skupnega v digitalnem svetu daje številne komunikacijske, tehnološke, pravne in politične inovacije. Premislimo in aplicirajmo jih v kontekstu izziva gradnje skupne blaginje v času (...)
Living Democracy - Živa demokracijaGibanje #150 vzpostavlja nove javne prostore upiranja diktatom finančnega kapitalizma in gradnje alternative predstavniški politiki. Živa demokracija - Living Democracy je delavnica gibanja #15o. Na delavnici razvijamo idejo direktne demokracije v kontekstu propada neoliberalnega projekta evropske integracije, vzponov populizmov, ki vsiljujejo tiranijo večine in na osnovi študija praks direktne demokracije v globalnih gibanjih kot so #15o ter #Occupy. Izhodiščna vprašanja, ki smo si jih zastavili: 1. Lahko evropska globalna generacija proizvajalcev družbenega bogastva, ki se sooča s politikami (...)

SC Rog s.p.p. obvešča

25 May 2021
Proba
8 September 2014
Predstava o izbrisu "25.671" v Tovarni Rog
16 decembar 2013
Zagon komunal.org

Izpostavljamo

Radijska oddaja IWW in SC Rog na Radiu Študent

Vse (sve) radijske oddaje (emisije) Viza za budućnost

ČE JE MESTO LEPO, ŠE NE POMENI, DA SE IMAJO V NJEMU VSI FAJN Mestna občina Ljubljana je v teh dneh vprašanje prenove bivše tovarne Rog ponovno potisnila v ospredje. Razlog za to je, da se je po več neuspešnih razpisih za javno-zasebno partnerstvo, ki niso pritegnili nobenega investitorja, odločila prenovo izpeljati sama. Gradnje Centra sodobne umetnosti Rog oz. Centra Rog, v katerega izvedljivost in uspešnost so podvomili tudi mednarodni strokovnjaki, se namerava lotiti junija 2014, navkljub temu, (...)

Navigacija