Friday 16 November 2007

FuckTory! Free Space! (izjava na demonstraciji 17. novembra 2007)

Današnja demonstracija je demonstracija proti draginji, za višje plače, proti izkoriščanju. Mogočen tok bogastva, ki dere zgolj navzgor, ne ustvarja nobenega priliva; tiste spodaj dosežejo le drobne kaplje, ki padajo skozi razpoke v strehi kapitala. Občutja praznih žepov ne najdemo v indeksih makroekonomije. A ti bi morali vključevati to močno občutje, ki se razširja med vsemi na današnji demonstraciji. Kako ne zahtevati višjih plač pred tolikšnim bogastvom zgoraj in le meglico spodaj? A delavski boj ni (...)

Friday 16 November 2007

Postaja upanje. Svoboda gibanja - osvobojena nadzora! (izjava na demonstraciji 17. novembra 2007)

Smo pred Postajo upanja. Skozi njo se gibljemo tisoči in tisoči. Svoboda gibanja nam pomeni skupno iskanje smisla, življenja, ustvarjalnosti, solidarnosti, sveta. Tisti, ki nas razumejo kot tokove, ki prinašajo profite, skušajo naše svobodno gibanje usmerjati, disciplinirati in nadzorovati. Iz postaj upanja delajo postaje osamitve, hierarhizacije, privilegijev, izključevanja, brezupa, prekinitve želje. Na Velikem otoku pri Postojni stoji Center za tujce – novodobno koncentracijsko taborišče. (...)

Monday 12 November 2007

IWW

ŠTA JE IWW? IWW (Nevidljivi radnici svijeta – Invisible Workers of the World – Nevidni delavci sveta) je avtonomna (od poslodavca, vlasnika radničkih domova i države nezavisna) iniciativa migrantskih radnika u Sloveniji. IWW redovito proverava uslove u radničkim domovima, na gradilištima i drugim mjestima, gdje rade i borave migrantski radnici, obavještava radnike o njihovim pravima (naročito u radijskoj emisiji Viza za budućnost, koja se emituje svaku drugo nedelju u 20 časova na Radiu Študent, (...)

Sunday 4 November 2007

Andrej Kurnik: Med doživetimi in izbranimi migracijami (predavanje v Socialnem centru v Rogu v ponedeljek, 5. novembra, ob 19. uri)

Zadnje čase se je v Franciji uveljavil diskurz izbranih migracij (migration choisie), ki bi naj nadomestile doživete migracije (migration subie). Poskusi, da bi migracijo podredili potrebam trga dela, da bi okrog nje zgradili utilitaristične diskurze in institucije prebiranja ter filtriranja migrantov, pa danes niso omejeni zgolj na Francijo, ampak so značilni za tako rekoč vse države članice združene Evrope in za samo Evropsko unijo. Predavanje bo najprej obravnavalo krepitev diskurza izbranih (...)

Friday 19 October 2007

Izjava za javnost ŠKUC - LL

ŠKUC-LL je nevladna organizacija, ki že 20 let zagovarja človekove pravice seksualnih in spolno identitetnih manjšin. V primerih prijav kršitev se dosledno postavimo v bran šibkejšega, v bran žrtve. Tako smo ravnali tudi v zadnjem primeru, ko je varnostnik ljubljanskega lokala Orto bar od dveh deklet zahteval, naj zapustita lokal zato, ker ta »ni za take« in ker je lokal »heteroseksualen«. Smatramo, da takšno ravnanje vsebuje elemente diskriminacije na osnovi spolne usmerjenosti, ki ga pravni red RS in (...)

Wednesday 17 October 2007

Vsi proti normalizaciji, vsi pred Orto bar (izjava SC Rog)

Pri nasilju v Orto baru gre za normalizacijo javnih prostorov, ki je seveda vedno nasilna, ker se določene prakse in s tem določeni ljudje opredelijo za nenormalne, odklonske, za anomalijo in se jih skuša sankcionirati ter izgnati. Odgovor lastnikov Otro bara je zanimiv zato, ker priznava, da je incident posledica normalizacijskih praks v lokalu, zanikajo pa, da bi bila tarča normalizacije homoseksualnost, ampak seksualnost nasploh. Seveda to ni res, saj se seksualnost vedno normalizira z (...)

Wednesday 17 October 2007

Demonstracije pred Orto barom

V sredo, 17.10.2007 ob 21h bodo mirne demonstracije pred ORTO BAROM v Ljubljani. Opozorili bomo, da je izgon lezbijk nedopustno homofobično dejanje, ki ni v skladu s človekovimi pravicami, slovensko in evropsko ustavo. Orto bar in drugi javni prostori niso opredeljeni kot heteroseksualni, zato je izjava lastnika, da je Orto bar heteroseksualen bar, diskriminatorna. Akcijo bomo simbolično opremili s koromačem, ki so ga v daljni preteklosti dodajali na ogenj, ko so zažigali homoseksualce, (...)

Tuesday 25 September 2007

Za začasno rabo in trajno avtonomijo (poziv SC Rog na ulično zabavo)

V četrtek, 27. septembra, ob 12. uri, organiziramo začasni uporabniki in uporabnice bivše tovarne Rog ulično zabavo. Povorka, ki se oblikuje po rogovskem načelu mnogoterosti glasov, ki pripevajo v skupnem, bo krenila iz dvorišča kompleksa bivše tovarne Rog. Neposreden povod za ulično zabavo je znan. Poskusi, da bi se z MOL dogovorili glede začasne uporabe bivše tovarne Rog, ki jo uporabljamo že leto in pol, so se znašli v slepi ulici. Potem, ko smo s kompetentnimi uradniki na MOL in njenimi strokovnimi (...)

Thursday 26 April 2007

Spremno besedilo k peticiji

Peticija za avtobusno postajo pri Azilnem domu na Viču je nastala v Socialnem centru v Rogu, v okviru projekta za vzpostavitev brezplačne pravne pomoči za migrante in migrantke v Republiki Sloveniji. S to peticijo skušamo intevenirati v položaj prosilcev za azil v Azilnem domu in razkriti, obsoditi in zaustaviti diskriminatorno migracijsko politiko. Naša akcija sloni na protagonizmu samih migrantov in migrantk, na svetosti njihove in naše želje po svobodi. Cilj peticije je njihovo opolnomočenje in (...)

Tuesday 24 April 2007

Peticija za vzpostavitev avtobusne postaje v bližini Azilnega doma na Viču

Situacija v tej soseski je zaskrbljujoča. Azilni dom se nahaja v primestnem območju, kjer je cestni promet pomemben in kjer so sredstva javnega prevoza premalo dosegljiva, kar prebivalcem te soseske otežuje dostop do centra mesta. Pomanjkanje lažjega dostopa do javnega prevoza prebivalcem te soseske otežuje komunikacijo s centrom mesta, njihovo sodelovanje pri družbenih aktivnostih in vspostavljane ter razvijajnje socialnih mrež, kar je v nasprotju z 20. členom Evropske listine o varovanju (...)

... | 370 | 380 | 390 | 400 | 410 | 420 | 430 | 440 | 450 | 460

Nismo blago v rokah bank in politikov. Smo revolucija 15o.

Medtem ko elite iščejo rešitelje interesov bank in vladavine finančnega kapitalizma, po Evropi, na obeh straneh Sredozemskega morja in povsod po svetu rojimo v pripravah na 15. oktober.

Naše potrebe in želje so pravice, ne surovina za bogatenje bank. Naše življenje je predragoceno, da bi se žrtvovali za peščico bogatašev. Naša generacija se ne misli sprijazniti s krajo prihodnosti.

Stop ACTA - Hack the WorldZaustavimo ACTO in vazalski politični razred, ki je izvajalec razlaščevalskih ukrepov korporacij in finančnih trgov. Protest pa ni dovolj. V naslednjih mesecih bo treba zaustaviti ratifikacijo sporazuma v slovenskem in evropskem parlamentu. Tudi zaustavitev ratifikacije ni dovolj. Branjenje skupnega pred privatnim prilaščanjem in njegovo širjenje moramo prenesti na vse domene naših življenj. Boj proti privatnemu prilaščanju skupnega v digitalnem svetu daje številne komunikacijske, tehnološke, pravne in politične inovacije. Premislimo in aplicirajmo jih v kontekstu izziva gradnje skupne blaginje v času (...)
Living Democracy - Živa demokracijaGibanje #150 vzpostavlja nove javne prostore upiranja diktatom finančnega kapitalizma in gradnje alternative predstavniški politiki. Živa demokracija - Living Democracy je delavnica gibanja #15o. Na delavnici razvijamo idejo direktne demokracije v kontekstu propada neoliberalnega projekta evropske integracije, vzponov populizmov, ki vsiljujejo tiranijo večine in na osnovi študija praks direktne demokracije v globalnih gibanjih kot so #15o ter #Occupy. Izhodiščna vprašanja, ki smo si jih zastavili: 1. Lahko evropska globalna generacija proizvajalcev družbenega bogastva, ki se sooča s politikami (...)

SC Rog s.p.p. obvešča

25 May 2021
Proba
8 September 2014
Predstava o izbrisu "25.671" v Tovarni Rog
16 decembar 2013
Zagon komunal.org

Izpostavljamo

Radijska oddaja IWW in SC Rog na Radiu Študent

Vse (sve) radijske oddaje (emisije) Viza za budućnost

ČE JE MESTO LEPO, ŠE NE POMENI, DA SE IMAJO V NJEMU VSI FAJN Mestna občina Ljubljana je v teh dneh vprašanje prenove bivše tovarne Rog ponovno potisnila v ospredje. Razlog za to je, da se je po več neuspešnih razpisih za javno-zasebno partnerstvo, ki niso pritegnili nobenega investitorja, odločila prenovo izpeljati sama. Gradnje Centra sodobne umetnosti Rog oz. Centra Rog, v katerega izvedljivost in uspešnost so podvomili tudi mednarodni strokovnjaki, se namerava lotiti junija 2014, navkljub temu, (...)

Navigacija