FuckTory - proti draginji

Postaja upanje. Svoboda gibanja - osvobojena nadzora! (izjava na demonstraciji 17. novembra 2007)

Smo pred Postajo upanja. Skozi njo se gibljemo tisoči in tisoči. Svoboda gibanja nam pomeni skupno iskanje smisla, življenja, ustvarjalnosti, solidarnosti, sveta.

Tisti, ki nas razumejo kot tokove, ki prinašajo profite, skušajo naše svobodno gibanje usmerjati, disciplinirati in nadzorovati. Iz postaj upanja delajo postaje osamitve, hierarhizacije, privilegijev, izključevanja, brezupa, prekinitve želje.

Na Velikem otoku pri Postojni stoji Center za tujce – novodobno koncentracijsko taborišče. Absurdno pridržanje do dvanajstih mesecev, razčlovečenje v zaporniških oblekah in policijsko maltretiranje brutalno razblini sanje mnogih, ki so na tej postaji skušali vdihniti zrak svobode. Logika nadzora, policije in rasizma dela vsak dan iz tega okna v svet, iz tega prostora hrepenenja, okno v zapor in brezup.

Evropa brez meja je brezmejna laž. Postavljajo se vedno nove meje. Svobodno gibanje priklepajo na državljanske in socialne statuse. Pravijo: ti imaš za karto, ti nimaš, ti imaš državljanstvo, ti ga nimaš, ti imaš pravo barve kože, ti je nimaš, ti si normalen, ti nisi. Meje se množijo, so povsod tam, kjer nas legitimirajo, zaslišujejo, nas ocenjujejo kot blago. Družbena tovarna izkorišča naš znoj in našo ustvarjalnost. Meja je ime za izkoriščanje. Tatovi teles – naše meso ni na prodaj! Zavrnimo ekonomijo, ki dela profit s tem, da omejuje našo svobodo gibanja. Sabotirajmo nadzorne sisteme, varnostne službe, mejne kontrole in neomejeno pristojnost policistov. Občutimo, mislimo, izrecimo in napravimo srečanje teles in želja. Naša so močna občutja in direktne akcije. Naša je moč za življenje! Naša je zaloga podob in sloganov aktualnih bojev, ki nas vežejo v uporih. Osvobodimo prostore profita, osvobodimo migracije meja, osvobodimo delovanje dela, osvobodimo gibanje nadzora.

Zahtevamo skupne avtonomne prostore brez policije in privatnih varnostnih služb! Zahtevamo konec ilegalizacije migrantskih državljanov in državljank, ki jo poganja Zakon o tujcih in evropska migracijska politika ločevanja in razvrščanja! Zahtevamo zakonsko omejitev pristojnosti policije in privatnih varnostnih služb na ulicah, trgih, železniških in avtobusnih postajah! Zahtevamo takojšnje zaprtje Centra za tujce! Zahtevamo svobodo gibanja za vse! Za svobodo gibanja – osvobojeno nadzora!

21. decembra bomo spet na ulicah. Tam bomo proti izkoriščanju, ki je meja. Tam bomo v boju proti centrom za tujce. Tam bomo proti globalni evropski Fucktory. Tam bomo proti izključevanju in normalizaciji. Tam bomo za resnično Evropo brez meja. Za globalno državljanstvo in zagotovljen dohodek! Za prostore, osvobojene profita! Za migracije, osvobojene meja! Za delovanje, osvobojeno dela! Za gibanje, osvobojeno nadzora! Za svobodo gibanja in pravico do bivanja!

FuckTory - proti draginji

novo na portalih gibanj