Dogodki

137 posts

_____

United we jump!

Vabljeni v Socialni center Rog na drugi event UNITED WE JUMP! v seriji glasbenih dogodkov z naslovom (V)alter fešta - Bremsen los! Sporočilo od DJ-jev: "...mi pa je uspelo zbrati prav sočen glasbeni program, tako da vas bomo lahko malo razvajali. pogovarjali smo se, da bi vrteli nek dinamičen mix progressive housa, electra, minimala in techa, torej (...)

Mario Batelić (Globaluna)

To soboto nas bo razvajal vedno izvrstni Mario Batelić. V glasbenem večeru Globaluna bo postregel s pre(p)letom raznolikih - večinoma živahnih! - tradicionalnih godb iz malone vseh kotičkov oble. Lahko boste padli v "depro" ali v trans s sevdahom in kafanskimi pesmimi, si nabrusili pete ob žgočih balkanskih ritmih, se vrteli v krogu ob čutnem raiju, šteli (...)

Abc da greve / Abc of the strike

ABC DA GREVE / ABC OF THE STRIKE 1979 - 91, 86’, Brazilija, dokumentarni film Režija: Leon Hirszman Med pripravo filmske verzije kultne gledališke igre »Oni ne nosijo črne kravate« iz leta 1957, ki je potekala na lokaciji ABC (pas avtomobilske industrije okrog São Paula), je imel Hirszman priložnost dokumentirati najsilnejše stavke v zadnjih desetletjih (...)

Valter brani Sarajevo

VALTER BRANI SARAJEVO 1972, 133’, YU Režija: Hajrudin Krvavac Igrajo: Velimir Bata Živojinović, Rade Marković, Ljubiša Samardžić Sarajevo leta 1944. Nemška vojska med umikanjem nujno potrebuje gorivo. Valter, skrivnosten in karizmatičen vodja odporniškega gibanja lahko ogrozi njihove zaloge. Nemci si zamislijo zvit načrt, da bi odstranili to prepreko. Vloga (...)

Okrogla miza: »Evroorientalizem« (ob izidu Časopisa za kritiko znanosti št. 235-236)

“Gre za koncept, ki se po eni strani naslanja na Saidovo in na njemu sloneče študije o Orientalizmu, po drugi strani pa na novejše študije Balkana, ki so izpostavile potrebe po hkratni distanciaciji in rekonceptualizaciji samega Saidovega koncepta.Evroorientalizem tako postaja ekvivalent za neko specifično polje raziskovanja, ki še bolj kot bližnji Orient (...)

Bread and Roses

BREAD AND ROSES 2000, 110’, VB Režija: Ken Loach Igrajo: Pilar Padilla, Adrien Brody, Elpidia Carrillo Maya je domiselna mladenka, ki prečka mehiško mejo brez dokumentov in se uspe prebiti do doma svoje starejše sestre Rose v Los Angelesu. Ta ji priskrbi zaposlitev čistilke: v sektorju, ki ni sindikalno organiziran in v katerem jo prostaški nadzornik (...)

Che: Guerrilla

CHE: GUERRILLA 2008, 135’, ZDA Režija: Steven Soderbergh Igrajo: Benicio Del Toro, Demián Bichir, Carlos Bardem Leta 1965 Ernesto ’Che’ Guevara odstopi s svojega položaja v kubanski vladi, da bi še zadnjič skrivoma poskusil razširiti revolucijo v Boliviji. Po prihodu v La Paz konec leta 1966 skupaj z drugimi kubanskimi prostovoljci ustanovi majhno (...)

Che: Argentina

6.11.2009, ob 20h v Socialnem centru Rog CHE: ARGENTINA 2008, 134’, ZDA Režija: Steven Soderbergh Igrajo: Benicio Del Toro, Demián Bichir, Santiago Cabrera, Vladimir Cruz Film Che: Argentina se začne v letu 1956, ko se Ernesto ’Che’ Guevara (Benicio Del Toro) in skupina kubanskih izgnancev, ki jih vodi Fidel Castro, izkrca na obali Kube. Po dveh letih (...)

Bopha!

30.10.2009, ob 20h v Socialnem centru Rog BOPHA! 1993, 120’, ZDA Režija: Morgan Freeman Igrajo: Danny Glover, Malcolm McDowell, Alfre Woodard Filmska različica gledališke igre Bopha južnoafriškega avtorja Percyja Mtwe morda danes deluje anahronistično, vendar pa še vedno ponuja obilico nastavkov za razmišljanje. Danny Glover igra temnopoltega policista v (...)

The Hurricane

23.10.2009, ob 20h v Socialnem centru Rog THE HURRICANE 1999, 145’, ZDA Režija: Norman Jewison Igrajo: Denzel Washington Nepozabna (resnična) zgodba o Robinu Hurricane Carterju, boksarju, ki je bil nepravično obtožen za divjaški zločin. Po dvajsetih letih zapora je njegov zadnji up skupina navijačev, ki se niso pripravljeni predati in se borijo za (...)

... | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 110 | 120 | 130