Gladovna stavka migrantskih delavcev v Kočevju

4 posts

Skupina migrantskih delavcev gladovno stavka od ponedeljka, 1. marca 2010. V baraki na robu Kočevja, ki ima škrbaste stene in je narejena iz lesa in polivinila ter je neprimerna za bivanje, se za svojo pravico borijo Mevludin Mostarlić (29) (glej njegovo izjavo), Samir Muhamedbegović (35), Nisad Huseinbašić (28), Samir Ljubijankić (33), Mustafa Begić (27), Jožef Lukač (54), Patrick Ištvan (60), Sead Husić (30), Sulejman Klitić (50), Almir Portić (28), Asmir Bošnjaković (25) (glej izjave stavkajočih). Telesa so izpostavili mrazu, vlagi in gladovanju, da bi opozorili, da so v prihodnost Republike Slovenije vgradili svoje delo, znanje in mladost, niso pa bili za to plačani.

V IWW (Nevidni delavci sveta) in Socialnem centru Rog smo lansirali peticijo (glej besedilo peticije), s katero zahtevamo od ministra za delo družino in socialne zadeve in od Vlade RS, da prevzameta odgovornost za katastrofalne pogoje v katerih živijo in delajo migrantski delavci v RS. Za stisko, v kateri so se znašli migrantski delavci, ki predstavljajo 10% delovno aktivnega prebivalstva, je kriv režim migracij RS, ki ga določata vlada in dotično ministrstvo. Zato pripravljamo v torek, 9. marca, ob 12. uri shod pred Ministrstvom za delo družino in socialne zadeve. Cilj shoda je prepričati ministra Svetlika, da ni več časa za tiščanje glave v pesek.

_____

Poziv na javni shod v podporo stavkajočim delavcem v Kočevju

Položaj migrantskih delavcev v Sloveniji je katastrofalen. Delavci, ki dejansko gradijo to deželo, ostajajo brez dogovorjenih plačil in socialnih pravic, ki jim pripadajo, ter nimajo možnosti, da dosežejo svojo pravico. Situacija je tako skrajna, da se zdi edini način, da se javno opozori na stisko in krivico, gladovna stavka, tako kot je to storila skupina (...)

Izjave gladovno stavkajočih delavcev iz Kočevja

Izjava stavkajočega delavca Mevludina Mostarlića

glej celotno izjavo

Poziv ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in Vladi RS

Poziv ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in Vladi RS, da sprejmeta odgovornost za brezvestno izkoriščanje in zlorabljanje migrantskih delavcev in da se nemudoma vključita v reševanje problematike skupine gladovno stavkajočih delavcev v Kočevju (Izjava stavkajočega delavca Mevludina Mostarlića) (Izjave stavkajočih delavcev) Skupina (...)

novo na portalih gibanj