Teorija, analize, manifesti

This category contains 18 posts

Za manjšinsko Evropo (Franco Berardi Bifo)

Na začetku junija 2003 so določeni prestižni intelektualci v nekaterih evropskih deželah, vzpodbujeni s Habermasovim in Derridajevim pozivom, predstavili kratke refleksije, z namenom prispevati k procesu združevanja Evrope, ki se je znašel v posebej delikatni in dramatični fazi. Zadnji čas, da se je zgodilo nekaj takega. Namreč, v zadnjih letih evropski projekt (...)

Državljanstvo v gibanju (Sandro Mezzadra)

LEKCIJE O ALTERACIJI? Etienne Balibar je v delih velikokrat poudaril, da je za vsako kritično refleksijo o evropskem državljanstvu pomembno soočenje z zgodovino kolonialne ekspanzije (pokojni Edward Said bi to definiral kot kolonialni projekt). To soočenje, o katerem govori Balibar, se ne odvija zgolj v predavalnicah univerz: v prvi vrsti je “vedno bolj (...)

Evropa: poziv k skupni zunanji politiki (Jürgen Habermas, Jacques Derrida)

Ne smemo pozabiti dveh datumov: dneva, ko so časopisi svoje začudene bralce seznanili s pozivom španskega premiera (s katerim njegovi kolegi iz Evropske unije niso bili seznanjeni) tistim vladam evropskih držav, ki so podpirale vojno, da izkažejo svojo lojalnost Bushu; pa tudi petnajstega februarja, ko so množične demonstracije na ulicah Londona, Rima, (...)

Subverzivna integracija (Andrej Kurnik)

1. Zakaj govoriti o Evropi? A ni dovolj, da nas z njo nenehno bombardirajo nacionalni oblastniki? Pa vendar, a se ni ob hkratnem referendumu za NATO in EU izkazalo, da so nacionalne politične elite globoko, čeprav prikrito, evroskeptične? In posledično, ali ni pomenljiva in mnogo premalo problematizirana trideset odstotna razlika med tistimi, ki so volili (...)

Konstitucionalizacija Evrope iz radikalne federalistične evropeistične perspektive (Yann Moulier Boutang)

Yann Moulier Boutang je urednik francoske revije Multitude, politični aktivist, esejist, ekonomist in raziskovalec, avtor številnih člankov in knjig. Njegovo najbolj poznano delo je "Le Salariat bridé, origines de la politique migratoire, constitution du salariat et contrôle de la mobilité du travail". Trenutno je profesor ekonomije na Université de (...)

Neobzirna očarljivost prekariata (Global Project)

Polna zaposlenost, te žalostne sanje preteklosti, ta neusmiljena obljubljena dežela, se ne bo več vrnila. Enostavno zato, ker je že tu. Celostna in razpršena kot še nikoli. V življenjih, prisiljenih v blago, ki proizvaja blago, v krčevitem poskusu prodaje samega sebe, v samoizkoriščanju kot najvišji afirmaciji individuuma, v prostovoljnem suženjstvu, v omejeni (...)

Revolucija se je že začela (Intervju z Johnom Hollowayem in Tonijem Negrijem)

John Holloway in Toni Negri, oba z vrnitve iz dveh različnih obiskov v Venezueli, sta se prvikrat srečala v Bologni, v nedeljo 12. februarja, med študijskim seminarjem v organizaciji Uninomade na temo »Vladanje, predstavništvo in gibanja«. Njuno srečanje je v diskusijo o predstavništvu in oblikah izvajanja komande vneslo vprašanje revolucije. V.: Danes se (...)

Za Evropo mnogoterih svetov (govor Antonia Negrija na predstavitvi slovenske izdaje knjige Imperij)

Skušal bom govoriti o določenih temah, ki so bile predlagane in odkriti povezavo med opisom težnje po konstituciji globalne vlade in temu procesu notranjemu uveljavljanju pulza in že zdavnaj konkretnega političnega prehoda k evropski organizaciji. Imperij, kot ga vidiva Michael in jaz v istoimenski knjigi, je nekaj, kar se rojeva pred našimi očmi. Vidimo (...)