Svet za vsakogar

  • Sestanki

    Svet za vsakogar se sestaja redno.

Frontex: The Movie (feat. noborder camp in lesvos 2009)

v polni velikosti...

Manifestacija Svet za vsakogar

v polni velikosti...

This category contains 22 posts

Javna razprava »Svet za vsakogar« na FDV

Center za kritično politologijo na FDV, Socialni center Rog in gibanje »Svet za vsakogar« vabijo na javno razpravo o skrb zbujajočih dogodkih v Azilnem domu na Viču, o izginjanju pravice do azila, o izključevalnih trendih v evropski migracijski politiki in o izjemnem procesu samoorganizacije prosilcev za azil, ki so se združili v gibanju »SVET ZA VSAKOGAR« (...)

Izjava prosilcev in prosilk za azil v RS, ki so se povezali v gibanje "Svet za vsakogar"

Izjava prosilcev in prosilk za azil v RS, nastanjenih v Azilnem domu na Viču v Ljubljani, ki so se skupaj z aktivisti in aktivistkami Socialnega centra Rog povezali v gibanje »SVET ZA VSAKOGAR«. Brezpravnost, nenehno poniževanje s strani osebja Azilnega doma, strah pred negativom in deportacijo, zasledovanje in šikaniranje zaradi kritike administracije (...)

Pričevanje žrtve nasilja varnostnikov in policije v AD Vič in na PP Vič

Dne 15. 3. 2008, okrog 5.30 zjutraj, sem bil žrtev nasilnega vedenja dveh varnostnikov v AD Vič. Ko sem se ob navedeni uri vrnil iz Ljubljane v svojo sobo v AD, me je varnostnik grobo opozoril (pri tem je brcal v vrata), da se preglasno pogovarjam s sostanovalcem. Ko sva odprla vrata, je zagrozil »Pr’žgal te bom!«. Nato me je v sobi, kjer sva se s (...)

Prosilci/ke za azil, ljudje brez papirjev, migrantski delavci/ke in antirasistični aktivisti/ke vabimo na drugo skupščino za svobodo gibanja in pravico do bivanja!

Prva javna tribuna, ki se je zgodila v soboto 8. marca v SC Rog, se je po oceni sodelujočih izkazala za obetaven začetek skupnega boja prosilcev za azil, ljudi brez papirjev in migrantskih delavcev proti evropski migracijski politiki, ki vodi v režim apartheida. Artikulirali smo lok dominacije, ki povezuje tri temeljne točke: (1) izginjanje pravice do (...)

Poziv prosilcev za azil na javno tribuno za Svobodo gibanja in pravico do bivanja (slov., eng., rus., srhrv.)

Prosilci za azil v Azilnem domu na Viču se soočamo s: samovoljnim odločanjem uslužbencev azilnega doma; hišnim redom, ki nam preprečuje učinkovito vključevanje v družbo; zaprtim oddelkom, kamor nas zapirajo kot zločince; absurdnimi kaznimi, s katerimi nam jemljejo dostojanstvo in kršijo pravice; negotovostjo glede naše prihodnosti. V zadnjih tednih je (...)

Javna tribuna za svobodo gibanja in pravico do bivanja

Socialni center Rog, prosilci za azil, ljudje brez papirjev, društvo Afriški center in Nevidni delavci sveta (IWW) organiziramo javno tribuno za Svobodo gibanja in pravico do bivanja. 1) Na javni tribuni bomo prosilci za azil, ljudje brez papirjev, delavci, ki delajo v RS na podlagi delovne vize, begunci in drugi razpravljali o: izginjanju pravice do (...)

Boj v Azilnem domu je boj proti apartheidu

1. Dejanja zavračnja in upiranja, ki so vse pogostejša med prosilci za azil, so legitimen odgovor na zaostrovanje nasilja nad njimi. Gibanja za pravice migrantov, nevladne organizacije in posamezniki, ki so strokovnjaki za vprašanja azila in imigracije ter z njima povezanih nacionalnih ter evropskih politik, že dolgo opozarjajo na zaostrovanje zakonodaje, (...)

Izjava Socialnega centra Rog o dogajanju v Azilnem domu na Viču in poziv k ukrepanju

V Azilnem domu na Viču (v nadalj. AD) so se zadnje tri tedne dogajale stvari, ki zbujajo zaskrbljenost. Te so v prvi vrsti posledica kriminalizacije prosilcev za azil in strukturnega nasilja, ki se izvaja nad njimi v vse ostrejši obliki. Ta se kaže v vse pogostejšem odrejanju pridržanja prosilcev za azil na zaprtem oddelku AD, kjer velja strog zaporniški (...)

Why such petition?

The petition for the bus stop by Asylum home in Vič was written in Social Center in Rog in the frame of the project to establish free legal help for migrants in Slovenia. With this petition we are trying to intervene into conditions of asylum seekers in Asylum home and to reveal, denounce and stop discriminatory migration politics. Our action is based on (...)

Spremno besedilo k peticiji

Peticija za avtobusno postajo pri Azilnem domu na Viču je nastala v Socialnem centru v Rogu, v okviru projekta za vzpostavitev brezplačne pravne pomoči za migrante in migrantke v Republiki Sloveniji. S to peticijo skušamo intevenirati v položaj prosilcev za azil v Azilnem domu in razkriti, obsoditi in zaustaviti diskriminatorno migracijsko politiko. Naša (...)