Znaj svoja prava!

Što mi treba, ako želim sklopiti brak sa slovenskim državljanom?

Dokumenti: Da bi strani državljanin druge države, koja nije članica Evropske zajednice ili Evropskog gospodarskog prostora ili Švajcarska, mogao sklopiti brak sa slovenskim državljanom u Sloveniji treba skupiti sledeće dokumente: fotokopiju pasoša, izvod iz matične knjige rodjenih (na međunarodnom obrascu), potvrdu o samačkom stanu i potvrdu da nema ograničenja za sklapanje braka. Zadnje dvije potvrde su u nekim slučajevima samo jedan dokument koji obuvaća obe potvrde. Iste trebaju biti prevedene na slovenski jezik.

Sklapanje braka: Brak treba prijaviti na upravnoj jednici i proći kroz formalnu proceduru sklapanja braka.

Sređivanje statusa: Postupak sređivanja statusa, ako osoba već ima status u Sloveniji, se razlikuje od situacije kad ga nema. Kad osobi istekne stara dozvola za privremeni boravak i kad sređuje produženje vize, potrebno je na upravnoj jedinici reći da želi promjeniti formalnu podlogu za sređivanje statusa na »združevanje z družino«. Na toj formalnoj podlozi treba dobiti dozvolu za privremeni boravak za 5 godina ali već nakon dvije godine može zamoliti za dozvolu za stalni boravak, a 5 godina nakon braka može zamoliti za slovensko državljanstvo.

Discussion

1 Poruka

  1. Što mi treba, ako želim sklopiti brak sa slovenskim državljanom?

    Možda bi samo dodala,da nije naodmet izvaditi i potvrdu o nekažnjavanju.Jer čim je sklopljen brak može se uložiti udružavanje porodice,gde je ta podvrda potrebna.Sve potvrde moraju imati apostille i biti prevedene na slovenski jezik.
    Za sve koji trebaju još informacija mogu mi se obratiti na tel:070-246-481 Mirsada

    od Mirsada | 21 januar 2010, 15:20

Odgovori na ovaj clanak