Svet za vsakogar

Poziv na manifestacijo »Svet za vsakogar« (Za svobodo gibanja in pravico do bivanja!)

Najprej se bomo zbrali ob 11:00 pred Azilnim domom na Viču. Nato se bomo skupaj odpravili na Kongresni trg, kjer se bo ob 13:00 začel protestni pohod po ljubljanskih ulicah.

Država Slovenija vsako leto uniči več sto življenj žena, mož in otrok, ki so se v Slovenijo zatekli po zaščito pred preganjanjem v svojih matičnih državah. Azilna zakonodaja in administrativne prakse Ministrstva za notranje zadeve kriminalizirajo prosilce za azil. Prosilce za azil obravnavajo v nepoštenih azilnih postopkih, podvrženi so samovolji uslužbencev MNZ, ponižujočemu režimu v Azilnem domu na Viču in na koncu zaporniškemu režimu v pripornem Centru za tujce na Velikem otoku pri Postojni. Tistim, ki so se v Slovenijo zatekli po zaščito, namenja državna azilna politika deportacijo nazaj v državo, iz katere je prosilec za azil pobegnil pred preganjanjem, ali ilegalizacijo, trajni odvzem vseh pravic.

Prosilci za azil so se zato povezali v gibanje Svet za vsakogar. Javno so razkrili zločinskost azilne politike v Sloveniji in začeli boj za svojo prihodnost in prihodnost svojih otrok. Uslužbenci notranjega ministrstva so se na njihovo samoorganiziranje in javno kritiziranje azilne politike odzvali s še več represije. Protagoniste gibanja so kaznovali tako, da so jim začeli kot po tekočem traku izdajati negativne odgovore na prošnje za podelitev statusa begunca. Na uresničevanje univerzalne pravice do svobode govora in združevanja so se na notranjem ministrstvu odzvali z grožnjo izgona ali odvzema vsah pravic.

Zaradi navedenega organizirata gibanje Svet za vsakogar in Socialni center Rog manifestacijo z naslovom Svet za vsakogar. Na manifestaciji bomo zahtevali:
- konec kriminalizacije prosilcev za azil in represije nad njimi;
- poštene azilne postopke, prenehanje samovolje uslužbencev MNZ (Sektorja za azil in Azilnega doma na Viču);
- bivanje zunaj azilnega doma za vse prosilce za azil, ki to želijo;
- prenehanje samovoljnega pridrževanja prosilcev za azil in ukinitev zaprtega oddelka v Azilnem domu na Viču ter Centra za tujce na Velikem otoku pri Postojni;
- prenehanje kaznovanja protagonistov gibanja Svet za vsakogar in njihovo zaščito;
- revizije negativnih odločb, saj so bile izdane na osnovi nepoštenih postopkov;
- spremembo azilne politike v Republiki Sloveniji, ki naj izhaja iz neodtujljive pravice vsakogar do zaščite pred preganjanjem, principov svobode, enakosti in pravičnosti ter spoznanja o nesprejemljivosti in zločinskosti evropskega režima kontrole nad migracijami, ki poglablja globalno neenakost in vodi k evropskemu apartheidu.

Prosilci za azil potrebujejo našo solidarnost, tako kot mi potrebujemo njihov pogum in odločnost. Skupaj se lahko upremo politiki, ki se na naše potrebe in želje odziva z represijo, nadzorom in odvzemanjem temeljnih pravic. Skupaj lahko izumimo nove oblike sobivanja in sodelovanja, ki bodo slonele na transnacionalni solidarnosti. Sodelovanje različnih lahko vzpostavi nove oblike državljanstva, v katerih bo več svobode in enakosti. Skupaj lahko zgradimo svet za vsakogar!

Discussion

1 Message

  1. Poziv na manifestacijo »Svet za vsakogar« (Za svobodo gibanja in pravico do bivanja!), ki bo to soboto 19. aprila

    Popolnoma vas podpiram pri tem! Dost je poglabljanja nepravičnosti in ignorance in zavestnega in/ali podzavestnega izživljanja nad šibkejšimi... Se sploh ne gre le za prosilce azila, tudi stanje v nevrološki kliniki in razni prisilni odvzemi otrok materam, ko jih še dojijo,da ne govorim o nekulturi, ko se tudi ljudje v institucijah ne odzovejo na pisma itd, kažejo na neko moralno in čustveno sprevrženost, morda celo fašistoidnost, še posebej v slovenski družbi,sicer pa, jasno,družba postaja vedno bolj nora, ignorantska ali pa agresivna... Če bi bila bližje, bi prišla na manifestacijo, vsekakor... Kar obveščajte me, kdaj se bodo pa ja stvari poklopile v tudi mojo prisotnost v podobnih akcijah... Vam želim, da bi uspeli! Mi vsi skupaj. Marjeta

    by Marjeta V.B.Manfreda | 18 April 2008, 14:05

Reply to this article

Svet za vsakogar

novo na portalih gibanj