IWW - Nevidni delavci sveta

Nevidni delavci sveta (IWW) podpiramo stavkajoče v Luki Koper!

V petek, 29. julija, so delavci Luke Koper začeli stavkati, saj so bila pogajanja o pogojih dela med njimi in upravo neuspešna. Luška uprava zdaj medije in javnost zavaja z izjavami, da je stavka neupravičena in celo nezakonita. Napačne informacije prihajajo tudi s strani Sindikata pristaniških delavcev, katerih predstavniki zavajajo, da stavka uveljavlja le interese žerjavistov, ki naj bi bili po njihovem mnenju že tako ali tako privilegirani. Resnica je povsem drugačna! Zahteve stavkajočih so več kot upravičene, saj se nanašajo na varnost pri delu in dolžino delovnega časa. Gre za to, da so življenja in zdravje delavcev pomembnejši od dobička, ki se pretaka v žepe nekaterih.

Stavkajo vsi delavci Luke Koper, ne le žerjavisti, ampak delavci, ki opravljajo različna dela. Z ramo ob rami stavkajo delavci, zaposleni v Luki, in delavci, zaposleni pri podizvajalcih. Na slednje, ki so v še posebej ranljivih in negotovih položajih, se pogosto pozablja. Ti delavci so v neenakopravnem položaju, saj so za svoje delo plačani manj, delajo pa dlje in v slabih pogojih. A kratenja in kršitve njihovih pravic niso izjema, temveč kažejo, kaj se postopoma obeta na sploh vsem delavcem. Zato so izjave, da stavka zasleduje zgolj interese žerjavistov, namerno zavajajoče in usmerjene v rušitev delavske solidarnost. Treba jih je glasno zavrniti in širiti pravilne informacije.

Stavka teče tako, da so delavci na svojih delovnih mestih v Luki (pridejo na svoje izmene). Delavci ne delajo, poskrbijo pa za hitro pokvarljivo in nevarno blago. Uprava jih zaenkrat ignorira, črni v javnosti in čaka, da bodo popustili. Na stavkajoče izvaja pritiske. Med drugim je delavcem, zaposlenim pri podizvajalcih, izničila dovolilnice za vstop v Luko. Delavcem grozijo z odpuščanjem. Luška uprava je začela tudi naskrivaj skozi stranske vhode spuščati v Luko nadomestne delavce, ki se ob vstopu in izstopu ne registrirajo, ter na tak način izigrava stavkajoče. A stavkajoči delavci držijo skupaj in so odločeni, da gredo do konca: v stavki bodo vztrajali do izpolnitve zahtev, od katerih ne odstopajo.

Kar stavkajoči delavci zdaj potrebujejo, je čim širša podpora, kajti njihov delavski boj je tudi naš boj. V IWW (Nevidnih delavcih sveta) spremljamo prizadevanja luških delavcev in se z lahkoto z njimi poistovetimo. Tudi migrantski in prekerni delavci delamo v nevarnih delovnih razmerah in preko dopustnega delovnega časa, saj delodajalcem in državi ni mar za našo varnost pri delu. To je razvidno iz uradnih statistik, ki kažejo, da je med tovrstnimi delavci največ poškodb in smrti pri delu ter ogromno kršitev delovnopravne zakonodaje. Zato podpiramo stavkajoče luške delavce. Tisti, ki so zaposleni kot podizvajalci brez delavskih pravic, so tako kot mi v sistemsko pogojenem odnosu odvisnosti, ki omogoča njihovo dodatno izkoriščanje, ki se kaže v nizkih plačah, nevarnih delovnih pogojih, veliki negotovosti. Takih delavcev je vse več v vseh delih produkcije. Zato je treba bazični sindikalizem, ki se dogaja v Kopru, podpreti in si ga postaviti za zgled organiziranja prekernih delavcev.

V IWW zavračamo očitke luške uprave, da je stavka nezakonita. Upravičene zahteve delavcev po varnosti pri delu in enakopravnosti ne morejo biti nezakonite. Poleg tega je pravica do stavke pomembna, za delavce je stavka zadnje sredstvo, po katerem posežejo, ko drugi načini niso uspešni. Zato smo mnenja, da se morajo delodajalci na zahteve stavkajočih odzvati temu primerno in argumentirano, ne pa – kot to počne luška uprava – potuhnjeno in z manipuliranjem javnosti.

V IWW podpiramo stavko, ki se odvija v Luki Koper in smo solidarni s stavkajočimi. K solidarnosti pozivamo tudi vse kolektive in posameznike. Izrazite podporo stavkajočim in po svojih zmožnostih širite pravilne informacije o stavki. Treba je podpreti stavko, jasno pokazati stavkajočim, da je njihov boj upravičen in pomemben, ter tudi od zunaj večati pritisk na upravo Luke, da uresniči zahteve stavkajočih.

Izraze podpore pošljite na:

mladenaut@yahoo.com

ali

predragt3@gmail.com

Discussion

5 Poruke iz foruma

 1. Podpora delavcem (prejeto po e-mailu)

  Pozdrav,

  Ali podpiram akcije osveščanja o težkem položaju delavcev? Da. Še bolj pa podpiram, da se podpre njih same v dosegi svojih interesov, ki kot osnovna pravica pripadajo delu in torej življenju zavezanega človeka, pa ne glede na nacionalnost, barvo kože, religijo in ostali ’filozofski bagage’, ki ga tako zvesto vlačimo s seboj in se zatekamo v njegov objem kadarkoli ga potrebujemo ter si ga topogledno brez vsakršne zadrege tudi oblikujemo kar po svoji postavi.

  Delodajalci v naši ’nazaj h kapitalizmu’ konvertirani družbi so svojo vlogo sprejeli resno. Pridobiti si denar, četudi za ceno uničevanja drugega, jim je tako samoumevno, kot je navadnemu človeku zadovoljevanje potreb po hrani. Meja med presežno vrednostjo, do katere naj bi bili upravičeni(?) in uničevanjem ne le človeka po človeku, ampak kar celotnega nacionalnega gospodarstva za dosego lastnih interesov kupčkanja denarja, lahko v najboljši meri, ja najboljši, pa naj se sliši še tako ironično, pripelje do zloma države, tj. njenega gospodarstva in s tem tudi vseh sekundarnih in terciarnih ravni. Kaj pa upor? Revolucije so stvar velikega duha, Slovenci, sem vštevam tudi ljudi, ki dolgo časa živijo in delajo v ’deželi na sončni strani Alp’, pa se malo šopirimo, a kmalu potihnemo in pridno ubogamo roko gospodarja; hja, celo mnogo bolj, kot če bi bila roka gospodova. Pa ostanimo brez religiozne konotacije. Služili smo Monarhiji, se udinjali Italijanom, pridno in pokorno sklanjali glave v Kraljevini, v vseh šalah bili prepoznani kot marljivi del SFRJ-ja in na koncu nam za vratom stoji najbolj uničujoča gospoda novodobnih ’domačih krvosesov’, ki so z desetine prešli na pobiranje dajatev mirno poimenovanih ’rop malega človeka’.

  Storimo kaj, če ne zaradi drugega, pa vsaj v imenu življena.

  eva

  od Parisien | 1 august 2011, 14:39
 2. IZJAVA PODPORE STAVKI DELAVCEV LUKE KOPER (novice-infoshop.blogspot.com)

  Izražamo polno podporo stavki in boju delavcev Luke Koper, ki vztrajajo pri zahtevah po večji varnosti v pristanišču.

  Pomanjkljiva varnost pri delu in diferenciacija pogojev dela sta le ena izmed načinov, s katerimi želi kapital doseči maksimalen dobiček, ne da bi pri tem upošteval osnovne standarde dostojanstvenega dela. Še več, dobiček želi maksimizirati prav na račun zdravja in varnosti delavcev. Po logiki deli in vladaj pa hkrati ustvarja neenake pogoje, ki naj bi delavce obrnili drugega proti drugemu ter med njimi ustvarili trenja, zaradi katerih bi se za drobtinice borili med seboj, namesto da bi se skupaj uprli upravi Luke Koper, ki je kriva za nedopustne pogoje dela.

  Ni presenetljivo, da poskuša vodstvo Luke Koper legitimne zahteve delavcev v javnosti očrniti, stavko pa razbiti z uvozom stavkokazov ter grožnjami po odpuščanju. Žalostno je, da so del te umazane igre tudi nekateri mainstream sindikalisti, ki se sprenevedajo, da je zdaj potreben dialog in da je s stavko potrebno ravnati odgovorno, čeprav dobro vedo, da so žerjavisti stavko razglasili šele po dolgotrajnih propadlih pogajanjih z upravo.

  Ostro protestiramo proti pritiskom na stavkajoče delavce in zahtevamo takojšnjo izpolnitev vseh stavkovnih zahtev! Prav tako zahtevamo, da uprava Luke Koper takoj ustavi vse postopke za odpuščanje stavkajočih!

  NAJ ŽIVI DELAVSKA SOLIDARNOST!

  Lokalna skupina Ljubljana,

  Federacija za anarhistično organiziranje

  V Ljubljani, 1. avgusta 2011

  Pogledati online : IZJAVA PODPORE STAVKI DELAVCEV LUKE KOPER

  od Parisien | 2 august 2011, 11:45
 3. Pismo podpore stavkajočim delavcem Luke Koper s strani gibanja Mi smo univerza (www.facebook.com)

  MSU Mi smo univerza, gibanje študentov, profesorjev, delavcev in sploh vseh, ki vzdigujemo pero in pest zoper prekernost ter izročanje univerze na milost in nemilost kapitalu, se pridružujemo boju delavcev v Luki Koper.

  Agenda neoliberalnega kapitalizma dosledno in sistematično napada v krvi in potu priborjene socialne pravice prejšnjih pokolenj. V eni izmed oblik prekernosti, študentskega dela, v podobi šolnin, dokumentov RISS in NPVŠ, izkoriščanju mladih kadrov na univerzi, sploh katastrofalnem financiranju visokega šolstva, direktno spodnaša vednost, njene aktualne in bodoče nosilce.Taisto, s strani etablirane politike podprto gonjo po dobičku, lahko zasledimo prodirajoč v vse družbene pore. Ena izmed teh je gotovo tudi situacija delavcev v Luki Koper.

  Trend je jasen: današnji študenti, delavci na univerzah, v tovarnah, v uradih, v kulturi, medijih in sploh kjerkoli, lahko v mizeriji prekerizacije delavcev gledamo svojo lastno prihodnost. Glavne zahteve stavkajočih delavcev se vežejo na osnovne pravice varnosti pri delu; že obstoječe zakonodaje seveda uprava Luke Koper ne spoštuje. Malomarno vzdrževana infrastruktura, zastarel delovni proces in povečan promet situacijo še poslabšujejo.Taisti odgovorni, ki funkcionirajo kot agentura kapitala, se na vse pretege trudijo povsem legitimno stavko sabotirati: manipulacija z informacijami in ignoriranje delavcev, prihaja celo do "uvažanja" stavkokazov.

  O tem, kaj se zares dogaja več na http://www.njetwork.org/.

  Eni in isti procesi stojijo za napadom na univerzo, na študente in na delavske pravice.

  Zato se kot MSU pridružujemo boju delavcev Luke Koper.

  Zato jim odgovarjamo z enim in istim glasom, skupaj: svojega ne damo!

  Mi smo univerza

  Pogledati online : Pismo podpore stavkajočim delavcem Luke Koper s strani gibanja Mi smo univerza

  od Parisien | 2 august 2011, 11:49
 4. Izjava podpore stavkajočim v Luki Koper (prejeto po e-mailu)

  Feministični in kvirovski festival Rdeče zore zagovarja pravičnost in enakost za vse. Menimo, da za izkoriščanje delavcev ni opravičila, zato se solidarnostno pridružujemo stavkajočim v Luki Koper in z njimi zahtevamo, da podizvajalci omenjenega podjetja svojim delavcem omogočijo delo pod enakimi pogoji kot jih imajo zaposleni v Luki Koper. Pridružujemo se tudi zahtevam stavkajočih žerjavistov in drugih zaposlenih v Luki Koper.

  Za enake pogoje dela in enako plačilo za enako delo - za vse!

  Ekipa festivala Rdeče zore,

  v Ljubljani, 3. avgusta 2011

  od Parisien | 4 august 2011, 08:44
 5. Solidarity with striking port workers in Slovenia (e-mail)

  Greetings,

  The Baltimore General Membership Branch of the Industrial Workers of the World (IWW) extends its friendship and support to the striking port workers of Luka Koper, Slovenia. We applaud the spirit of solidarity demonstrated by the crane operators, subcontractors and other port workers for overcoming their differences and coming together to fight for their common interests as workers. We are inspired by the courage of the immigrant workers who are risking everything to demand an end to the inhumane conditions, poverty wages and daily injustices they face on the job.

  The Baltimore IWW calls upon the port authorities, the subcontractors and the national government of Slovenia to negotiate in good faith with the port workers and their unions. We demand that the government of Slovenia protect the rights of all port workers, including immigrants and precarious workers. We further urge all unions representing port workers to give their full and enthusiastic support for the strike and to fight for the demands of the rank and file workers who are waging this struggle on the ground.

  We will continue to monitor this strike and lend our support in any way we can. Please let us know if there is anything else we can do.

  In solidarity,

  The Baltimore General Membership Branch of the Industrial Workers of the World (IWW)
  Baltimore, Maryland, USA

  [NOTE: The Industrial Workers of the World (IWW) is an militant rank-and-file labor union. Founded in Chicago in 1905, the IWW currently has members in the United States, Canada, the United Kingdom, Australia, South Africa and Central Europe. We are not affiliated with the similarly-named Invisible Workers of the World, who have also declared their solidarity with the Koper port workers.]

  od Parisien | 12 august 2011, 08:17

Odgovori na ovaj clanak