IWW - Nevidni delavci sveta

Na demonstracijo nevidnih delavcev in delavk sveta! Da spremenimo življenje in izborimo skupno prihodnost.

Za nami so leta opozarjanja na nevzdržen položaj migrantskih delavcev v Republiki Sloveniji. Bile so številne manifestacije, stavke in peticije samoorganiziranih skupin delavcev in aktivistov IWW. Nič ni prepričalo predstavnikov odgovornih institucij v Republiki Sloveniji, da podprejo demokratični proces, ki bi vodil k enakopravnosti migrantskih delavcev. Kljub občasnim deklarativnim izrazom razumevanja in sočutja, migrantski delavci ostajajo diskriminirani in nesvobodni. Nedavne spremembe zakonodaje niso zgolj kozmetične – so izraz prezira do ljudi, ki so gradili infrastrukturo te dežele in so izraz zaničevanja samonikle civilne družbe. Za delavce, ki jim delodajalci dolgujejo številne plače in druge pravice iz dela, se ni spremenilo nič. Še več, delodajalci v kolaboraciji z Zavodi za zaposlovanje in drugimi državnimi institucijami proti delavcem vodijo pravo vojno nizke intenzivnosti z grožnjami, zavajanji in sistematično marginalizacijo. Njihov cilj je raztreščiti vsako upanje, ki še morda tli med delavci, da jim bodo kdaj povrnili neizplačane plače, da bodo kdaj lahko udejanjili svoje pravice.

Namen sobotne transnacionalne demonstracije ni zgolj opozoriti javnost na slab položaj migrantskih delavcev. Javnost v Sloveniji ve. In kdor je za demokracijo, je na strani migrantskih delavcev. Sobotna demonstracija mora iti onkraj opozarjanja in sočutja – biti mora trenutek spremembe razmerja sil, ki lahko omogoči spremembo življenja. Spremembo delovnih in življenjskih pogojev migrantskih delavcev in nas vseh. Brutalne oblike izkoriščanja migrantskih delavcev, kraja njihovega življenja in prihodnosti, je zgolj vrh ledene gore. Kjer so politične institucije zaprte za jezik pravic in demokracije, kjer se politične elite odločajo v prid korupcije in negirajo pravice in svobodo tistim, ki ustvarjajo skupno bogastvo, ne moremo spremeniti življenja. To vedo v Tuniziji, Egiptu, Španiji in kmalu povsod po Evropi.

V čim večjem številu se udeležimo sobotne demonstracije! Skupaj se borimo proti izkoriščanju, da bi spremenili življenje in si izborili prihodnost!

Vabljeni, da skupaj zgradimo sobotno demonstracijo. Pridruži se na naslednih etapah:

v sredo, 1. junija ob 19.00 v SC Rog - skupščina za demonstracijo Nevidnih delavcev in delavk sveta (pridi in sodeluj v pripravi demonstracije);

v četrtek, 2. junija ob 18.00 v delavskem domu na Šmartinski - javna medijska konferenca

v četrtek, 2. junija ob 21.00 v koncertni dvorani Rog - Zlatko Kaučič s prijatelji v podporo nevidnim delavcem sveta (predstavitev projekta Emigranti). Na koncertu zbiramo sredstva za plačilo prevoza delavcem na sobotno demonstracijo.

v soboto, 4. junija ob 14.00 v Parku Tabor - demonstracija nevidnih delavcev in delavk sveta

IWW Nevidni delavci sveta Socialni center Rog

(Prosimo, da nam pomagate čimbolj razširiti ta poziv.)

www.njetwork.org

posebna podstran za demonstracijo: http://www.njetwork.org/Demonstracija-nevidnih-delavcev-in

dogodek na facebook

Discussion

1 Message

  1. Na demonstracijo nevidnih delavcev in delavk sveta! Da spremenimo življenje in izborimo skupno prihodnost.

    IWW ima velik potencial, da postane novodobni trans-sindikat za vse negotove in nestalne delavce 21.stoletja. Predlagam, da se začnete usmerjat tudi v širšo ciljno publiko. Migrantski delavci so res najbolj diskriminirani in nesvobodni. Vseeno pa se je dobro vprašat kako zadeve strateško nastavit za naprej: iww zastaviti kot specilizirano iniciativo migrantskih delavcev ali kot en velik sindikat prekernih delavcev z različnimi specializiranimi branžami. Seveda stvar razmisleka in procesa.

    | 2 June 2011, 21:00

Reply to this article