Znaj svoja prava!

Imam li pravo na osobno radno dozvolu i kako je mogu dobiti?

Koji su uslovi, da radnik ili radnica dobije osobno radno dozvolu? Po slovenačkom zakonodavstvu ima tako zvani strani radnik (to je radnik, koji je državljanin druge države, koja nije članica Evropske zajednice ili Evropskog gospodarskog prostora ili Švajcarska) pravo na osobno radno dozvolo po isteku dvije godine rada u Sloveniji na osnovu privremene radne dozvole kod istog poslodavca i to bez prekida. Znači, kontinuiran rad u razdoblju dvije godine kod istog poslodavca. Radnik istotako treba da ima završeno minimalno srednjo školu. Radna dozvola za sezonski rad ili za napotenog radnika ne važi kao uslov za osobno radno dozvolo.

Šta znači osobna radna dozvola? Osobna radna dozvola, koja se izdaje za tri godine, znači nezavisnost od poslodavca. Sa njom ima radnik slobodan pristup na tržište radne snage u Republici Sloveniji. Kao vlasnik osobne radne dozvole može potražiti poslodavca i posao, koji mu najviše odgovara. Znači, da može mjenjati poslodavca, koji ga maltretira, koji mu oduzima dostojanstvo i koji mu negira radnička prava, bez da bi zbog toga izgubio radno dozvolu i pavo na boravak.

Pažnja! U poslijednje vrijeme dobivamo zabrinjujuće informacije, da so na upravnim jedinicama zapoćeli sa praksom vezanja boravišnih viza na trajanje ugovora sa poslodavcem, a ne na trajanje osobne radne dozvole, koja traje tri godine. U IWW nastojamo, da pretražujemo situacijo. Zato su svi radnici pozvani, da nam jave, ako imajo bilo kakvo informacijo o tom pitanju.

Stav IWW jest, da mora biti trajanje boravišne vize vezano na trajanje osobne radne dozvole, znači tri godine, a ne na trajanje ugovora o radu. U suprotnem slučaju osobna radna dozvola za prava, uslove i dostojanstvo radnika ne znači ništa. Čovjek, koji treba da napusti zemlju kad mu istjeće ugovor o radu ili kad poslodavac ili on prekine taj ugovor, nema slobodnog pristupa ka tržištu rada u Sloveniji, što je navodno ideja izza osobne radne dozvole.

Kdje treba uložiti za osobno radno dozvolu? Ulog za osobno radno dozvolu treba radnik uložiti na šalteru Zavoda za zapošljavanje, gdje mu je bila izdata prva radna dozvola. Uz ulog mora priložiti kopiju pasuša, diplomu o završenoj školi, ugovor o radu i potvrdu poslodavca, da je bio kod njega zaposlen dvije godine. Istotako mora platiti taksu, koja iznosi oko 70 Eura.

Obrazac uloga za osobno radno dozvolu možeš pronaći ovdje (klikni na ikonu dole). U SC Rog, gdje se sastajemo svaku subotu u 19. časova, možeš dobiti inštrukcije, kako ispuniti ulog.

Word - 87 kb
Vloga za izdajo osebnega delovnega dovoljenja

Discussion

1 Poruka

  1. imam osobnu radnu dozvolu

    iako imam osobnu radnu dozvolu na tri godine nemogu dobiti boravisnu dozvolu na isti vremenski period samo onoliko dugo koliko imam ugovor o radu posto mi ugovor o radu istice 9.12.2010 a poslodavac nece produziti ugovor o radu imam li prvo na boravisnu vizu i na koji nacin doci do nje posto su mi na upravnoj enoti koper kazali da moram donijeti novi ugovor o radu da bi mi produzili borvisnu vizu

    od stranac | 25 novembar 2010, 17:36

Odgovori na ovaj clanak