Socialni center Rog

#15o vzpostavlja ljudsko kuhinjo proti pohlepu bank, za pravico do stanovanja (vabilo k sodelovanju)

#15o vzpostavlja ljudsko kuhinjo Pirate Party for Self Defence (Piratska stranka za samoobrambo), pri čemer se naslanjamo na izkušnjo zgodovinskih Black Panthers Party for Self Defence, ki so pripravljali zajtrke v revnih črnskih četrtih v ZDA in jo postavljamo v kontekst boja proti privatizaciji skupnega.

Vzpostavitev kuhinje sovpada z novim škandalom bančnega sistema. Evropska centralna banka je meseca decembra preplavila bančni sistem s svežim denarjem v obliki triletnih posojil po 1% obrestni meri. Banke v evrskem območju so tako dobile za 489 milijard evrov poceni denarja, ki pa ga niso namenile za poceni posojila fizičnim in pravnim osebam ali za odkup državnih obeznic po nizki obrestni meri, ampak so ga večinoma deponirale na ECB. Nova ljubljanska banka (NLB) je dobila 250 milijonov evrov poceni denarja, kar je 30% vrednosti njenega temeljnega kapitala.

Evropska centralna banka, ki bo februarja ponudila novo tranšo triletnih posojil bankam po 1% obrestni meri, tako izvaja politiko dokapitalizacije bank, namesto dokapitalizacije ljudi. Banke, ki so zakuhale krizo, so nagrajene, ljudje pa bomo poganjali njihovo dokapitalizacijo z zategovanjem pasov. Takšno nagrajevanje bank še poglablja koruptivnost na trgu nepremičnin. Dokapitalizacija bank pomeni, da jim ne bo treba čistiti bilanc s prodajo nepremičnin iz nasedlih naložb. Tako bodo še naprej zadrževale prazna stanovanja in s tem dvigovale cene nepremičnin, ki bodo še bolj nedostopne.

V teh mrzlih dneh je treba napasti nehumanost bank. Naš namen je združiti vse, ki jim je zaradi diktature finančnega kapitalizma odrekana pravica do stanovanja, do svobodnega in samodoločnega življenja, ki se začne v njem. Da bi zaustavili pohlep bank in odprli iz špekulativnih razlogov prazna stanovanja za vse, ki ga potrebujejo.

Vključi se v organizacijo ljudske kuhinje. Potrebujemo:

- sestavine;
- prostovoljce, ki bodo kuhali in distribuirali hrano;
- aktviste, ki bodo širili informacije.

(piši na soc.center.rog@gmail.com)

Zaustavimo pohlepnost bank! Zgradimo svet za vse!

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj